Skip to main content

Dezinfecție

Dezinfecția este un proces de decontaminare, dezinfectare și sterilizare a spațiilor, prin intermediul căruia se elimină microorganismele patogene responsabile cu transmiterea de bolilor infecțioase si parazitare în proporție de 99,99%. În locurile închise cu flux mare de persoane, răspândirea microorganismelor este greu de controlat. Cu o viteza de înmulțire și o perioadă de viată mare, acestea sunt ușor purtate în aer sau pe diferite suprafețe locul devenind un adevărat focar.
Spălatul mâinilor cu apă și săpun, curățatul pardoselilor sau ștergerea suprafețelor cu soluții sub forma lichida sau spray sunt forme primare de dezinfecție. Acestea nu trebuie să înlocuiască ci sa preceadă procesul de dezinfecție, curățenia fizica fiind una din etapele procesului de dezinfecție.

Tipuri de dezinfecție

Dezinfecția se aplică în cazurile în care curățenia nu elimină riscurile de răspândire a infecției, iar sterilizarea nu este necesară. Operațiunea se execută prin pulverizarea substanțelor cu rol în combaterea germenilor patogeni, la nivelul suprafețelor infestate. Aceasta poate fi de două feluri:
Dezinfecția preventivă (profilactică)

Dezinfecția preventivă (profilactică)

Are ca scop distrugerea germenilor patogeni sau condiționat patogeni, fiind indicat să se execute lunar în unitățile sanitare, școlare si de alimentație publică, iar în restul unităților, trimestrial sau de minim două ori pe lună.

Dezinsecția terapeutică (de combatere)

Are ca scop eradicarea și limitarea transmiterii unor boli infecțioase sau parazitare, din momentul înregistrării primelor cazuri de boală și până la lichidarea întregului focar. În cazul în care chiar și o singură persoană este confirmată cu o boală contagioasă, dezinfecția trebuie efectuată cât mai rapid.

Dezinsecția terapeutică (de combatere)

Cum se face dezinfecția?

Procesul în sine nu este unul foarte complicat, dar important este să se respecte câteva etape. Înainte de a începe procesul de dezinfecție, locul trebuie curățat temeinic. Atât în cazul spațiilor rezidențiale cât și a celor comerciale (magazine, birouri, depozite etc) pardoselile, tapițeriile, mochetele sau covoarele trebuiesc aspirate și curățate cu produse specifice. Ulterior, trebuie îndepărtat praful de pe pereți, pavimentele lavabile, mobilă, obiectele sanitare, ușile de acces, aparatele electrice și corpurile de iluminat. Abia după toate aceste proceduri se poate începe procesul de dezinfecție.

Metode de dezinfecție

Când vorbim despre dezinfectarea încăperilor trebuie să avem în vedere atât suprafețele din încăpere (podele, pereți, mobilier), cât și volumul de aer în care pot exista agenți patogeni (bacilul tuberculozei, virusurile gripale, virusul varicelo-zosterian, corona-virusuri, etc). Astfel, există mai multe metode de dezinfecție, care trebuie adaptate în funcție de necesitatea și permisivitatea spațiului:

Dezinfecția fizică – manuală

În cazul dezinfecției manuale, suprafețele se curăță cu apă și detergent apoi se aplică un dezinfectant biocid. Astfel, se vor avea în vedere pardoselile, pereții și pavimentele lavabile, mobilierul, grupurile si obiectele sanitare, covoarele, mochetele si tapițeriile. Eficiența de eliminare a germenilor patogeni prin utilizarea acestei metode este de 90%.

Dezinfecția fizică - manuală
Dezinfecția chimică

Dezinfecția chimică

Acest proces presupune folosirea unor substanțe chimice diverse, administrate prin ștergere, scufundare a obiectelor în soluții, stropire sau pulverizare, vaporizare sau aerosolizare.

Dezinfecție prin nebulizare – ceață rece

Spre deosebire de aerul de afară, cel din încăperi are o concentrație mult mai mare de bacterii. Pentru a obține o dezinfecție aproape perfectă, cu rezultate satisfăcătoare în proporție de peste 99% este necesar ca dezinfecția să se facă prin nebulizare. Nebulizatoarele de dezinfectare, generează o ceață rece formată din picături mici între 20-50 microni. Substanțele biocide folosite la nebulizare acționează la nivelul aerului din încăpere eliminând germenii, ciupercile și virușii. Procesul de nebulizare reprezintă aproape o sterilizare a spațiului dezinfectat și se poate folosi la dezinfectarea încăperilor, birourilor, sălilor de operație, apartamentelor, spațiilor, vehiculelor și a tubulaturilor sistemelor de aer condiționat.
Dezinfecție prin nebulizare - ceață rece
Dezinfecție prin termonebulizare - ceață caldă

Dezinfecție prin termonebulizare – ceață caldă

Dezinfecția se realizează cu ajutorul unui aparat de termonebulizare, care funcționează pe bază de benzină și care transformă soluția dezinfectantă în particule fine, la nivel de micron. Fiind ușoare, particulele se încălzesc de la aerul generat de motor și plutesc în aer. Metoda este folosită pentru suprafețele mai mari, extinse și pentru vegetații dense. În multe situații, bolile contagioase pot să rămână asimptomatice, manifestându-se abia în faza lor finală, de aceea, în spațiile cu trafic mare de persoane este recomandat ca dezinfecția să se facă la intervale regulate de timp. La fel ca în cazul proceselor de deratizare sau dezinsecție, și în procesul de dezinfecție folosim proceduri clare și substanțe omologate. Personalul care efectuează aceste operațiuni delicate are o pregătire specială și deține o autorizație în acest sens, astfel încât riscurile sunt minime, iar rezultatele pe care le oferim să fie optime.

  • Acest serviciu se adresează atât persoanelor juridice, cât și persoanelor fizice, iar pentru a putea obține o ofertă personalizată, în conformitate cu necesitățile și nevoile dumneavoastră, nu ezitați să ne contactați, folosind formularul de mai jos!

  • Unul dintre colegii noștri din departamentul Pest Control, va fi întotdeauna bucuros să vă ajute cu o expertiză și o cotație de preț.

Pentru a obține o ofertă personalizată, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați!
Cere ofertă acum