Skip to main content

Dezinsecție

Dezinsecția reprezintă acțiunea de combatere sau prevenire a artropodelor, împiedicând astfel degradarea habitatului uman, precum și starea de sănătate a oamenilor, împiedicând transmiterea bolilor contagioase. Căpușele, păianjenii, țânțarii și purecii sunt doar o parte din insectele ce duc un mod de viață parazit si generează disconfort sau transmit boli grave pentru oameni si animale.

Pentru a combate și preveni bolile transmise de insecte și acarieni este necesar ca pe lângă curățenie, dezinfecție și deratizare să se realizeze și proceduri de dezinsecție. Prin dezinsecție se elimină insectele dăunătoare (gândaci, muște, furnici, tănătari, viespi, purici, căpușe, ploșnițe, molii, acarieni), fără a avea un efect nociv și fără a afecta oamenii sau animalele de companie. Vegetația din împrejurimi, gunoiul menajer, prezența apei (chiar și în cantități mici), favorizează creșterea numărului de insecte, de aceea serviciile de dezinsecție trebuiesc efectuate în mod regulat.

Putem duce o viată mai liniștita, fără aceste insecte dăunătoare atunci când fiecare dintre noi acționam în mod responsabil. Autoritățile publice locale, operatorii economici, cetățenii cu gospodării individuale și asociațiile de proprietari au obligația de a asigura executarea dezinsecția spațiilor pe care le dețin cu orice titlu, la frecvența prevăzută in legislație, si anume:

Trimestrial

și ori de câte ori este nevoie, în spațiile închise ale operatorilor economici cu profil nealimentar, instituțiilor publice și spațiile comune închise ale clădirilor;

Lunar

și ori de câte ori este nevoie, în spațiile închise ale operatorilor economici cu profil alimentar și ale unităților sanitare;

La solicitare

numai la solicitarea persoanelor fizice din spațiile cu destinație de locuință.

De ce este necesar serviciul de dezinsecție?

Scopul dezinsecției este acela de a evita neplăcerile cauzate de insectele dăunătoare. Chiar dacă au dimensiuni mici și la prima vedere par inofensive, acestea pot fi periculoase pentru sănătatea noastră. În cele mai multe cazuri, mușcăturile de insecte pot provoca mâncărimi supărătoare sau reacții alergice, însă insectele pot transmite și diverse boli. Acestea ajung în iarbă fie prin intermediul animalelor (câini, pisici, rozătoare, păsări) fie prin intermediul vântului. Mușcătura de căpușă, de exemplu, este extraordinar de periculoasă atât pentru oameni cât și pentru animalele de companie.

Tipuri de dezinsecție

Dezinsecția preventivă (profilactică)

Dezinsecția preventivă (profilactică)

Are ca scop împiedicarea apariției și răspândirii insectelor dăunătoare. În mod uzual dezinsecția profilactică se face la un interval de cel puțin 3 luni, dar nu mai mult de 6 luni. Pentru a obține rezultate cât mai bune, trebuie ca, pe viitor, în spațiul în care s-a făcut dezinsecție să nu mai fie lăsate resturi de mâncare, întrucât acestea constituie sursa de hrană și atrag insectele. Dezinsecția ca și metodă preventivă are rolul de a crea o barieră asupra spațiului vizat și de a preîntâmpina dezvoltarea sau staționarea dăunătorilor în acea zonă.

Dezinsecția curativă (de combatere)

Are rolul de a eradica dăunătorii existenți într-un anumit spațiu. Ea se realizează repetitiv la intervale cuprinse intre 10-15 zile în funcție de dăunătorii vizați, pentru distrugerea focarelor, fiind urmată apoi de dezinsecția profilactică. În cazul dezinsecției curative, orice intervenție asupra insectelor dăunătoare se efectuează în minim 2 etape, la intervalul specific fiecărui tip de dăunător: în prima etapă se intervine cu tratament de șoc asupra insectelor vii, mature, în cea de-a doua etapă se intervine asupra larvelor abia ieșite din ouă.

Dezinsecția curativă (de combatere)

Cum se face dezinsecția?

Procesul în sine nu este unul foarte complicat, dar important este sa se respecte câteva etape:
  • Evaluarea gradului de infestare, tipului de dăunători, spațiul în care este necesară intervenția, profilul de activitate, accesibilitatea asupra suprafețelor. Pe baza evaluării se alege metoda și se întocmește planul de acțiune.

  • Elaborarea unor planuri complete de eliminare a insectelor atât din interiorul clădirilor cât și din exteriorul acestora.

Combaterea sau prevenirea se realizează prin pulberizarea de substanțe lichide cu: pompe de joasă presiune (vermorel), cu pompe de mare presiune (atomizoare), cu aparate de nebulizare (ULV-uri), cu pistoale aplicatoare de gel. Pentru insecte târâtoare substanța se va aplica printr-o pulverizare a tuturor ascunzișurilor și a tuturor celorlalte locuri unde pot apărea insectele. Pentru insecte zburătoare substanța se va aplica sub formă de ceață rece (cu nebulizator). La alegerea produselor insecticide și a echipamentelor de aplicare se ține cont de mai mulți factori: gradul de infestare, tipul de dăunător, profilul de activitate al clientului, accesibilitatea în spațiu, etc


Intervenția de dezinsecție durează aproximativ 15-30 de minute, în funcție de suprafață. Perioada de părăsire a spațiului este diferită în funcție de metodele și substanțele utilizate: în cazul serviciilor de dezinsecție, spre exemplu pentru gândaci, este de 0-1 ore, iar pentru purici de 4-6 ore.


Conform reglementarilor in vigoare, după fiecare intervenție, se va emite un proces verbal de executare a lucrărilor de Deratizare, Dezinsecție si Dezinfecție. Acest proces verbal conține anumite informații specifice precum: data intervenției, cantitatea si denumirea soluțiilor utilizate si totodată metodele folosite.

Metode de dezinsecție

Metodele de dezinsecție aplicate, sunt adaptate fiecărui tip de spațiu în parte. La alegerea produselor insecticide și a echipamentelor de aplicare se ține cont de o serie de elemente, precum: profilul de activitate al clientului, gradul de infestare, dăunătorul cu care se confruntă, accesibilitatea spatiilor etc.

Metoda chimică

Toate substanțele insecticide utilizate sunt de uz profesional, avizate de către Ministerul Sănătății și fac parte din grupele cu toxicitate III si IV. După uscare acestea nu dăunează oamenilor și nici animalelor de companie. Metoda chimică constă în folosirea substanțelor insecticide de ingestie și contact pentru combaterea larvelor și a insectelor adulte. Substanțele se aplică sub forma de pulberi, pulberi muabile, soluții, emulsii, aerosoli calzi, aerosoli reci, fumigații.

Dezinsecție metoda chimică
Dezinsecție metoda ecologică

Metoda ecologică

Metoda ecologică constă în amplasarea unor capcane cu suport adeziv, pe care insectele rămân imobilizate. Această metodă se folosește cu precădere în spațiile în care nu pot fi utilizate substanțele chimice sau în zone în care activitatea nu poate fi întreruptă.

  • Intervențiile regulate, aplicate în diverse moduri țin sub control prezența și înmulțirea dăunătorilor. Total Clean Services este un partener de încredere, cu experiența și cunoșțințele necesare prestării serviciilor specializate de dezinfecție dezinsecție și deratizare, atât pentru spațiile interioare, cât și exterioare. Prin intermediul serviciilor profesionale pe care le punem la dispoziția dumneavoastră, vă asigurăm confortul, liniștea și siguranța dorite într-o locație complet igienizată, eliminând dăunătorii în totalitate.
  • Acest serviciu se adresează atât persoanelor juridice, cât și persoanelor fizice, iar pentru a putea obține o ofertă personalizată, în conformitate cu necesitățile și nevoile dumneavoastră, nu ezitați să ne contactați, folosind formularul de mai jos!

  • Unul dintre colegii noștri din departamentul Pest Control, va fi întotdeauna bucuros să vă ajute cu o expertiză și o cotație de preț.

Pentru a obține o ofertă personalizată, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați!
Cere ofertă acum