Skip to main content

Modalități facile de a îmbrățișa și utiliza tehnologia în procesele de curățenie

Scris la data:

De la senzori inteligenți și coduri QR la echipamente robotizate de curățare și transmisie de date de la distanță, tehnologia atinge acum fiecare colț al lumii prestatorilor de serviciilor de curățenie. Aceste instrumente pot îmbunătăți programarea și gestionarea timpului, pot economisi consumabile, pot produce rezultate mai bune și chiar pot îmbunătăți mediile din punct de vedere al sănătății. Exista și pericole sau dezavantaje. Acestea pot împovăra un manager cu date și pot deschide noi uși pentru încălcări ale confidențialității și alte anxietăți cibernetice.

Chiar și cu aceste preocupări, revoluția tehnică a curățeniei este aici pentru a rămâne și va continua doar să se dezvolte în această direcție. Statisticile estimează că vor fi utilizate peste 75 de miliarde de dispozitive conectate la echipamente/aplicații până în 2025, o creștere uimitoare de trei ori față de anul 2019. Această creștere se datorează senzorilor mai ieftini, mai mici, care sunt mai ușor de instalat și personalizat. Companiile folosesc aceste noi tehnologii pentru a maximiza timpul personalului și pentru a îmbunătăți protocoalele de curățenie. Toate aceste trebuie făcute cu atenție protejând în același timp confidențialitatea datelor partenerilor și a echipele lor de curățenie.

Toaleta este un spațiu vital

Toaletele pot oferi cel mai bun exemplu de succes al curățării bazate pe tehnologie de până acum. Întotdeauna o zonă cu probleme în mai toate facilitățile, este bine documentat că toaletele generează o mulțime de plângeri care se reflectă asupra serviciilor companiei. Un mic eșantion de sondaje publicat demonstrează acest lucru și arată că toaletele sunt zona cea mai problematică din toate tipurile de facilități cu aproape dublu numărului de plângeri față de restul spațiilor. 

În schimb, toaletele curate au un efect benefic, care poate inspira o mai bună igienă personală, mai ales de la începutul pandemiei de COVID-19. Un sondaj al Comisiei de Sănătate al UE, arată că, chiuvetele impecabile promovează spălarea corectă a mâinilor și chiar au crescut durata de timp pe care utilizatorii îl petrec pentru spălarea mâinilor. Chiuvetele murdare, descurajează utilizatorii toaletei să nu se spele pe mâini. 

Cel mai grăitor dintre toate, o treime dintre adulți vor ieși dintr-o toaletă fără a o folosi dacă o consideră prea murdară.

Tehnologia acceptată pe scară largă, cum ar fi iluminarea controlată de senzor de mișcare, robinetele de la chiuvetă fără atingere și distribuitoarele automate de săpun sau prosoape de mână îi ajută deja pe oaspeții să se simtă confortabil folosind o toaletă departe de casă. 

Senzorii inteligenți disponibili, pot măsura mai multe variabile, cum ar fi numărul de persoane care intră în spațiu, cât săpun rămâne într-un dozator sau de câte ori este spălată o toaletă individuală (sau dacă toaleta respectivă este de fapt înfundată și necesită service).

Acest tip de monitorizare activă, combinată cu analiza datelor, poate optimiza programele de curățenie, poate economisi bani cheltuiți pentru consumabile și poate îmbunătăți experiența și încrederea utilizatorului. Un exemplu îl reprezintă Aeroportul Internațional Hartfield-Jackson Atlanta, deservit de Atlanta Airlines Terminal Company (AATC).

„Chiar dacă curățarea toaletelor este o mică parte din bugetul nostru de funcționare, este una dintre cele mai mari și mai importante părți din ceea ce facem”, spune Kofi Smith, Ph.D., președinte și CEO, AATC, Atlanta. El a adăugat că accesul la toalete curate este crucial, deoarece aproximativ 90% dintre călătorii folosesc aceste spații din aeroport.

În 2018, Smith a instalat un sistem inteligent care a monitorizat utilizarea prosoapelor de hârtie și a alertat operatorii când proviziile se epuizau. Doar șase luni mai târziu, toaletele care aveau senzori au raportat cu 40% mai puține situații de lipsă a prosoapelor. AATC a raportat, de asemenea, economisirea cu 22 la sută a deșeurilor de țesut igienic, deoarece au fost înlocuite mai puține role înainte de a fi goale.

Acești senzori pot fi aplicați și la recipientele de gunoi care monitorizează când coșul este plin. Acest senzor va eficientiza munca și va reduce timpul și consumabilele irosite prin schimbarea coșurilor de gunoi umplute pe jumătate.

Atunci când este utilizat într-un spațiu cu destinație medicală, Internetul lucrurilor poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea igienei mâinilor și la reducerea infecțiilor dobândite în spital. Spălarea mâinilor și/sau igienizarea mâinilor este importantă în întregul cadru medical, nu doar în toalete. Prin încorporarea senzorilor în insignele cu numele angajaților și în dozatoarele de săpun și dezinfectant, această tehnologie poate identifica și înregistra fiecare eveniment de igienă a mâinilor. 

Poate oferi chiar și un memento blând dacă angajatul uită să se spele sau să se igienizeze. De-a lungul timpului, ratele de igiena a mâinilor se pot dubla sau chiar tripla, reducând semnificativ riscul transmiterii bacteriilor și virușilor.

Specialist sisteme de igienă profesională
Cere ofertă acum