Skip to main content

Prosoape de mână sau uscătoare: care dintre acestea răspândesc mai mulți agenți patogeni?

Scris la data:

Există dovezi clare că europenii și-au schimbat obiceiurile de igiena a mâinilor de la pandemia de COVID-19: spălarea mâinilor mai des pe parcursul zilei, folosirea prosoapelor de hârtie ca modalitate cea mai igienă de a usca mâinile atunci când sunt în oraș.

Acum, un nou studiu pe mască oferă date științifice pentru a susține aceste preferințe. Se pare că, așa cum se întâmplă atât de des, consumatorul știe cel mai bine.

Cercetarea indică contaminarea utilizatorilor de uscător de mâini prin stropire este de 10 ori mai mare atunci când se folosesc uscătoare cu jet de aer, decât atunci când se folosesc prosoape de hârtie, iar contaminarea altor utilizatori de toalete a fost, de asemenea, semnificativ mai mare.

Descoperirile au implicații majore pentru igiena în toaletele publice. Uscarea mâinilor este un pas esențial în asigurarea unei igiene optime a mâinilor, ajutând la îndepărtarea microbilor rămași pe mâini în urma spălării proaste a mâinilor și reducând astfel răspândirea infecției în comunitate.

Studiul a fost realizat de o echipă de la Institutul de Cercetări Medicale Leeds al Universității din Leeds, Marea Britanie și Departamentul de Microbiologie al Spitalelor didactice din Leeds NHS Trust, Marea Britanie. Participanții și-au uscat mâinile folosind fie un uscător de aer cu jet, fie prosoape de hârtie și au purtat măști pentru a măsura riscul de inhalare a virușilor.

· Când se foloseau uscătoare cu jet de aer, 89% dintre măști au fost contaminate de viruși – comparativ cu 29% dintre măști când se foloseau prosoape de hârtie.

· Contaminarea măștilor de față cu aerosoli virali a fost mai mare în primele 5 minute după uscarea mâinilor pentru ambele metode. Sarcina de virus a fost semnificativ mai mare cu utilizarea uscătorului de aer cu jet.

· În studiile cu uscătoare cu jet de aer, contaminarea măștii faciale a crescut la 15 minute după uscarea mâinilor, sugerând aerosolizarea particulelor mici care rămân în aer mai mult timp.

Studiul demonstrează că metoda de uscare a mâinilor are potențialul de a afecta diseminarea prin aer a agenților patogeni microbieni, inclusiv virușii respiratori, astfel încât riscul de expunere și infecție poate crește pentru alți utilizatori de toalete. Înarmați cu această nouă cercetare, proprietarii de restaurante și baruri și managerii de achiziții responsabili cu facilitățile din marile complexe sportive și comerciale, ar fi înțelept să revizuiască echipamentele de uscare a mâinilor pe care le oferă și să asigure clienților cea mai igienică și sigură opțiune, și anume utilizarea prosoapelor de hârtie.

Metodologia studiului

Un bacteriofag (un tip de virus) a fost adăugat pe mâinile voluntarilor înainte de a le usca pentru a investiga dacă microbii de pe mâinile prost spălate se pot răspândi în toaletă. 

Contaminarea măștilor prin stropire și depunere de picături a fost investigată timp de până la 15 minute după aceea.

S-a măsurat contaminarea măștii persoanei care își usucă mâinile și a măștii altei persoane aflate în toaletă la 1 metru și 2 metri distanță. 

Voluntarii au așteptat 15 minute după uscarea mâinilor pentru a examina dacă picăturile de aer au continuat să se depună pe măști proaspete care au fost schimbate la fiecare 5 minute.

Specialist sisteme de igienă profesională
Specialist sisteme de igienă profesională
Cere ofertă acum