Skip to main content

Cum puteți folosi bicarbonatul de sodiu, în curățenie?

Scris la data:

Acest ingredient care se află cu siguranță și în bucătăria ta poate fi extrem de util și în curățenie fie ea de toamnă, primăvară, iarnă sau vară dar si in curățenia zilnică. În plus, spre deosebire de celelalte soluții de curățat existente pe piață, bicarbonatul de sodiu nu este toxic. Așa că poți folosi fără nicio problemă acest ingredient minune pentru a face casa să strălucească.

Acest ingredient care se află cu siguranță și în bucătăria ta poate fi extrem de util și în curățenie fie ea de toamnă, primăvară, iarnă sau vară dar si in curățenia zilnică. În plus, spre deosebire de celelalte soluții de curățat existente pe piață, bicarbonatul de sodiu nu este toxic. Așa că poți folosi fără nicio problemă acest ingredient minune pentru a face casa să strălucească.

14 de modalități de utilizare utila a bicarbonatului

Bicarbonat de sodiu
 1. Păstrează-ți frigiderul curat si dezinfectat. Golește complet frigiderul; curăță-l cu un amestec de apa calda si detergent de vase; clătește-l cu un amestec de apa calda si bicarbonat de sodiu; șterge-l cu o cârpă uscata. Pentru a neutraliza orice miros de mâncare din frigider, toarnă bicarbonat de sodiu intru-un borcănel si lasă-l permanent in spatele unui raft.
 1. Elimina pesticide de pe fructe si legume. Pentru a elimina cat mai multe dintre pesticidele care pot contamina fructele si legumele, le poți înmuia in apa cu bicarbonat de sodiu: umple chiuveta cu apa; adaugă 1 cana de bicarbonat de sodiu; lasă la înmuiat in chiuveta fructele si/sau legumele dorite timp de 15 minute. 
 1. Te ajuta sa iți menții baia curata. La fel ca in cazul bucătăriei, bicarbonatul de sodiu te ajuta sa iți cureți bine de tot si natural baia – alta camera dificil de curățat. Folosește-l pe gresie si faianța, la toaleta, in dus, cada si chiuveta. Curata accesoriile din inox frecând-le cu un burete moale înmuiat într-o pasta de bicarbonat de sodiu si oțet. Curata cada si chiuveta aplicând o pasta formata din 2 parți bicarbonat de sodiu si 1 parte apa oxigenata; lasă pasta sa acționeze 30 de minute; freacă energic suprafețele si clătește bine. Curata vasul de toaleta turnând 1 data/luna 1 cana de bicarbonat de sodiu in bazin si las-o sa acționeze pe timpul nopții; a doua zi, trage apa de câteva ori.
 1. Îți albește rufele. Bicarbonatul de sodiu este o modalitate ieftina de a reda albul curat al rufelor tale, fiind o substanță alcalina, care poate îndepărta petele acide. Adaugă ½ cana de bicarbonat de sodiu peste detergentul folosit de obicei, in mașina de spălat, pentru a-i testa eficacitatea.
 2. Te scapă de mirosurile neplăcute. 
 • Bicarbonatul de sodiu si orice suprafața are nevoie de împrospătare fac echipa buna – coșurile de gunoi, pernele nefolosite mult timp, litierele pisicilor, încălțămintea, etc.
 • Scapă de mirosul neplăcut al încălțărilor. Presară o cantitate generoasa de bicarbonat de sodiu in fiecare pantof, iar a doua zi scutura-i bine. Apoi umple 2 șosete vechi cu cate 2 linguri de bicarbonat si leagă-le la capăt. Pune-i in încălțări in fiecare seara si scoate-i a doua zi.
 • Scapă de mirosul valizelor vechi. Fie ca ai descoperit o valiza veche pe care vrei sa o transformi într-o noptiera vintage, fie ca trolerul din balcon a căpătat un miros ciudat, bicarbonatul de sodiu te poate ajuta. Presară o cantitate generoasa de bicarbonatul in valiza, închide capacul si las-o așa câteva zile; aspira bicarbonatul din valiza si aerisește-o la soare.
 • Redu mirosul de gunoi din cos presărând bicarbonat de sodiu pe fund, înainte de a pune sacul in acesta.
 • Elimina mirosul de usturoi de pe mâini frecând-ti palmele ude cu 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu, in loc de săpun.
 • Elimina mirosul de mucegai din cărți introducând fiecare volum într-o punga de hârtie in care ai pus 2 linguri de bicarbonat de sodiu, închide punga la gura si las-o intru-un loc uscat, 7 zile. Scoate apoi cartea din punga, scutur-o bine si gata.
 • Elimina mirosul de naftalina din haine spălând-le ½ cana de bicarbonat de sodiu in mașina de spălat, in ciclul de clătire.
 • Fa un odorizant organic pentru câine prin amestecarea a 2 câni de apa cu ½ cana de bicarbonat de sodiu si înmuierea unei eșarfe in acest amestec; Leagă eșarfă in jurul gatului cățelului tău si bucura-te de un miros curat.
 1. Curata covorul. Daca ai o pata încăpățânată pe covor, presară deasupra un strat subțire de bicarbonat de sodiu; toarnă, într-o sticla tip spray, un amestec 1:1 de oțet si apa; pulverizează lichid peste bicarbonat si așteaptă 1 ora sau pana suprafața se usucă de tot; curata locul pătat cu o perie si aspira ce rămâne. 
 1.  Te scapă de urmele de creioane cerate de pe pereți. Presară bicarbonat de sodiu pe o cârpă uda si freacă pereții desenați de copilul tău, apoi șterge cu o cârpă uscata.
 1. Îți curata tapetul. Tapetul care începe sa para murdar poate fi înviorat prin ștergerea cu un burete îmbibat într-o soluție preparata prin dizolvarea a 2 linguri de bicarbonat de sodiu intru-un litru de apa. Pentru scoaterea petelor de grăsime, amesteca 1 lingura de bicarbonat de sodiu cu 1 lingurița de apa; freacă pata cu aceasta pasta, așteaptă 5-10 minute, apoi șterge cu o cârpă umeda.
 1. Dezinfectează salteaua. Da la o parte așternutul de pat, presară bicarbonat de sodiu peste saltea, așteaptă câteva ore, apoi aspira bine salteaua.
 1. Elimina buruienile. Scapă de buruienile care își fac loc printre pavelele curții tale, presărând bicarbonat de sodiu peste ele si in crăpături. Nu îl folosi si pentru buruienile nedorite care cresc in gradina – bicarbonatul va afecta si celelalte plante!
 1. Curata pe exterior încălțămintea sportiva. Amesteca 1-2 linguri de bicarbonat de sodiu cu destula apa cat sa formezi o pasta, apoi curata cu aceasta pantofii sport folosiți la fotbal sau baschet; marginile albe vor ieși rapid la iveala de sub mizeria acumulata.
 1. Curata argintul. Fa-ti bijuteriile sau argintăria sa arate ca noi, ajutata de bicarbonat! Acoperă un vas cu folie de aluminiu (cu partea lucioasa in exterior); pune pe fundul vasului bijuteriile sau obiectele din argint înnegrite; presară deasupra bicarbonat de sodiu; toarnă peste ele apa clocotita; așteaptă 1-2 minute, până când reacția chimica curata argintul; scoate obiectele din apa si șterge-le rapid cu o cârpă curata.
 1. Curata filtrele aparatului de aer condiționat. Daca ai aer condiționat cu filtre lavabile, aspira-le bine in fiecare luna de utilizare, apoi spală-le într-o soluție preparata dintr-un litru de apa si 1 lingura de bicarbonat de sodiu. Lasă filtrele sa se usuce complet înainte de ale monta la loc.
 1. Curăță bateria de la mașina. Bicarbonatul de sodiu este un compus alcalin, deci poate neutraliza acidul scurs din bateria mașinii (care conține nichel, cadmiu si plumb). Scoate bateria din mașină, aplica pe zonele afectate o pasta de bicarbonat de sodiu si apa, folosind o cârpă umeda, curata zona cu alta cârpă si unge zonele corodate cu vaselina. Montează la loc bateria.
Specialist sisteme de igienă profesională
Specialist sisteme de igienă profesională
Cere ofertă acum