Skip to main content

Dezinfectarea adecvată: Cum să abordezi agenții patogeni. Diferența dintre curățare și dezinfectare

Scris la data:

Școala și locul de muncă sunt locuri în care toată lumea merită să se simtă confortabil și în siguranță, dar sunt, de asemenea spații propice pentru agenți patogeni în care oamenii se pot îmbolnăvi.

Odată cu creșterea interacțiunii personale, a școlii și a evenimentelor, curățarea și dezinfectarea rămân două dintre cele mai importante aspecte ale prevenirii oricărei boli infecțioase.

Metode de curățare și dezinfectare

Curățarea și dezinfectarea birourilor în mod eficient poate ajuta la uciderea agenților patogeni care cauzează boli și la reducerea bolilor. OMS a elaborat recomandări de curățare și dezinfectare pentru COVID-19, care sunt similare cu cele mai bune practici pentru controlul altor infecții respiratorii. Se recomandă curățarea suprafețelor frecvent utilizate precum întrerupătoarele de lumină, clanțele ușilor, mesele, balustradele și birourile, mai ales atunci când sunt murdare.

În plus, pulverizarea electrostatică a dezinfectanților este o tehnologie mai nouă, care ar putea fi foarte eficientă. Într-un studiu al acestei tehnologii în școlile K-12, un pulverizator electrostatic de unică folosință s-a dovedit eficient în reducerea încărcărilor microbiene viabile. Pulverizatorul electrostatic funcționează prin trimiterea unui val de dezinfectant încărcat negativ care acoperă obiectele vizate și poate ajunge în locuri în care agenții patogeni nu sunt ușor accesibili pentru curățare, cum ar fi sticlele cu pulverizare manuală și ștergere. Această tehnologie este considerată deosebit de benefică în timpul gripei și a altor focare infecțioase, atunci când este necesară creșterea frecvenței dezinfectării.

Diferența dintre curățare și dezinfectare

Curățarea și dezinfectarea sunt proceduri diferite care ar trebui utilizate în tandem pentru a elimina și ucide germenii. Este posibil să curățați fără dezinfectare, dar nu puteți dezinfecta fără curățare. Dacă curățați fără a fi nevoie să ucideți microbii, atunci nu trebuie să dezinfectați. Dar dacă doriți să ucideți germenii de pe suprafețe, trebuie să vă dezinfectați după curățare.

Curățarea este un proces care implică îndepărtarea fizică a germenilor, murdăriei și altor impurități de pe suprafețe. Ca cea mai bună practică atunci când curățați, utilizați un agent de curățare universal și o cârpă din microfibră pentru a îndepărta murdăria.

Pe de altă parte, dezinfectarea ucide germenii, dar nu curăță impuritățile de pe suprafețe. Este necesar să folosiți dezinfectanți după agenții de curățare.

Când să curățați și dezinfectați

Puteți elimina contaminanții și puteți reduce riscul de infecție de pe suprafețe prin curățarea cu produse care conțin săpun sau detergent care reduc germenii de pe suprafețe. Dacă nici o persoană confirmată sau suspectată a fi purtător al unui virus, nu a ocupat un spațiu, curățarea o dată pe zi tinde să fie suficientă pentru a elimina virușii care pot apărea pe suprafețe. Procedând astfel, contribuiți și la menținerea unui mediu de lucru sănătos. Prin dezinfectarea cu dezinfectanții profesionali, puteți ucide orice germeni rămași pe suprafețe, reducând și mai mult riscul de răspândire a infecției.

Poate fi în interesul dumneavoastră să curățați mai des sau să dezinfectați, pe lângă curățarea în spațiile comune, dacă spațiul:

· Se află într-o zonă cu trafic intens, unde se adună un număr mare de oameni

· Este slab ventilat

· Este ocupat de persoane cu risc crescut de îmbolnăvire gravă 

· Nu există acces la spălarea mâinilor sau dezinfectant pentru mâini

Cu toate acestea, dacă o persoană bolnavă sau o persoană care a fost testată pozitiv pentru COVID-19, sau a al oricărui alt virus,  a fost în spațiu în ultimele 24 de ore, ar trebui să aibă loc atât curățarea, cât și dezinfectarea propriu zisă.

Responsabilitatea managementului facilitaților

Există o responsabilitate în rândul managerilor de unități de a preveni și combate bolile infecțioase pentru a proteja angajații, oaspeții, cadrul didactic, elevii sau studenții. Ca prim pas, evaluarea tipurilor și nivelurilor de agenți patogeni din spațiu facilitează conștientizarea. Birourile, sălile de clasă, băile sau orice spații comune, ar trebui inspectate pentru a defini clar ce tip microbi trăiesc în spațiu și, cel mai important, la ce niveluri de contaminare, expunem persoanele.

Următorul pas este să evaluezi practicile actuale de curățare și dezinfectare, cum ar fi inventarierea echipamentului, detergenților și dezinfectanților, programelor de curățare și instruirii personalului. Misiunea este de a se asigura că practicile actuale de curățare a mediului sunt eficiente. Această evaluare, va ajuta la dezvoltarea unui program de curățare și dezinfecție cu cele mai bune practici pentru unitatea dumneavoastră. În plus, ar trebui dezvoltat un program de instruire privind cele mai bune practici de curățare și dezinfecție pentru personalul din departamentul de curățenie pentru evaluare și implementare.

Soluții orientate spre rezultate

Soluții orientate spre rezultate

Elaborarea unor linii directoare eficiente și standardizate de curățare și dezinfectare ar trebui să aibă beneficii semnificative pentru sănătate pentru angajații și oaspeții dumneavoastră, datorită nivelurilor reduse de viruși, bacterii, ciuperci sau potențial vruși patogeni dăunători . Când vine vorba de curățare și dezinfectare, este important să rețineți diferența dintre cele două și modul în care fiecare joacă un rol în menținerea spațiului dumneavoastră în siguranță și sănătos.

Specialist sisteme de igienă profesională
Cere ofertă acum