Skip to main content

Evitați aceste greșeli comune de îngrijire a pardoselilor dumneavoastră!

Scris la data:

Pardoselile bine întreținute proiectează o imagine profesională, care este cu siguranță foarte importantă pentru angajații și partenerii dumneavoastră. Pardoselile curate reduc de asemenea, riscul de accidente, pericolul și incidența alunecărilor, împiedicări sau în cel mai nefericit caz a accidentelor.

Pentru că pardoselile din materiale dure precum cele din beton, piatră, ceramică, gresie…etc, să nu se deterioreze rapid, acestea necesită mai mult decât o curățare rapidă de întreținere cu apă și soluție specială, atunci când există murdărie vizibilă. Fără o pregătire adecvată, echipele dumneavoastră de curățenie pot provoca daune majore pardoselilor și foarte costisitoare pentru companie.

Creșteți eficiența întreținerii pardoselilor și creați un climat sigur pentru parteneri, vizitatori si angajați, evitând aceste greșeli comune de îngrijire:

1. Eșecul în pregătirea procesului de curățenie

Este important să curățați excesul de murdărie, praf și resturi înainte de a începe procesul de igienizare cu apă și soluție pe suprafața pardoselii. Sună simplu, dar operatorii neinstruiți sau grăbiți pot sări peste acest pas de bază. Fără curățarea în primul rând a prafului, echipamentele folosite pot împrăștia murdăria existentă și pot crea mai multă mizerie decât curăță, pentru că  echipamentul se colmatează cu impuritățile suprafeței, adăugând necesitatea unei curățări suplimentare volumului de muncă deja existent. În plus, echipamentul utilizat, poate șlefui efectiv murdăria pe suprafață pardoselii și poate provoca zgârieturi sau poate degrada și finisajul și aspectul acesteia.

Sfat Total Clean: Asigurați-vă că această buna practica este urmată, dacă nu atenționați și informați personalul să îndepărteze în mod corespunzător praful înainte de spălarea pardoselilor (acest lucru ar trebui să includă și zona din jurul marginilor unei camere și în colțuri, ceea ce poate necesita o mătură înclinată).

2. Folosind prea mult

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac operatorii atunci când încep operațiunile de igienizare este de a turna apă sau substanțe chimice direct pe suprafețe, atunci când observă o suprafață afectată. Deși pare corect iar unii cred că „cu cât mai mult, cu atât mai bine”,  atunci când vine vorba de curățarea suprafețelor murdare,  dar adevărul este că mai puțin înseamnă mai mult pentru îngrijirea corectă a majorității pardoselilor dure. Prea multă apă se poate infiltra în crăpături sau fisuri și poate cauza umflarea sau deteriorarea acestora. Prea multă substanță chimică se poate acumula și forma o peliculă, care apoi se poate combina cu praful și impuritățile nou apărute și creează un reziduu lipicios ce cauzează probleme mai mari de întreținere.

Sfat Total Clean: Folosiți sisteme de distribuire profesionale, care pot reduce riscul erorilor de diluare și mixare sau luați în considerare folosirea unor substanțe chimice cu pre-diluție, pre-mixare corect făcută, pe care aceștia le pot folosi oricând au nevoie, pentru a evita greșelile de amestecare și proporționare.

3.Utilizând produsele de curățenie în mod eronat

Folosirea unor produse de curățenie greșite pentru un anumit tip de pardoseală o pot deteriora sau chiar distruge. Produsele chimice prea dure pot distruge stratul de protecție al suprafețelor, chitul de protecție, pot îndepărta finisajul/luciul, pot grava țiglă sau piatra cu marcaj. A te baza pe istoric, pe memorii pentru a identifica tipurile de podele poate fi riscant, tocmai de aceea vă sugerăm să vă informați temeinic în legătura cu produsele ce pot fi folosite, sunt recomandate/indicate de către producător. O alegere eronată ar putea duce la distrugerea unei suprafețe și transformarea situației într-un joc de vină între companii (cea producătoare și cea care a achiziționat produsele). Cea mai bună practică este să se identifice corect tipul pardoselii și să se folosească doar produsele recomandate pentru acel tip de suprafață.

Sfat Total Clean: Selectați substanțele chimice corecte și rețetele de diluare adecvate pentru fiecare tip de pardoseală. Dacă pardoseala nu poate fi identificată, utilizați un produs de curățare neutru (EX: podelele din lemn trebuie spălate umed, fără substanțe chimice).

4. Neglijența de a nu acorda prioritate siguranței

Companiile de curățenie prin contract își respectă de regulă responsabilitatea de reducere a riscurilor, semnalizând ocupanții spațiului/clădirii cu privire la podele umede sau alte pericole de siguranță. De asemenea, covorașele speciale amplasate la intrare pot reduce riscul de alunecări și căderi, deoarece au proprietatea de reținere a apei. Dacă nu aveți covorașe de protecție de calitate, aflați că este o investiție care merită fiecare ban, pentru că au calitatea de a strânge si atrage praful, mizeria și impuritățile și oferă o protecție suplimentară pardoselilor dumneavoastră. Dacă aveți asemenea covoare, acestea trebuiesc menținute curate, pentru a oferi protecție și siguranță. Utilizarea în mod necorespunzător a substanțelor chimice de curățare și a echipamentele de întreținere a pardoselilor (nerespectarea regulilor de siguranță), reprezintă un pericol și pot conduce și acestea în cele din urmă la accidente și răni nedorite pentru membrii colectivului, partenerii sau vizitatorii dumneavoastră.

Sfat Total Clean: Asigurați-vă că personalul de curățenie folosește indicatoarele de siguranță, că citesc și respectă indicațiile și modalitățile corecte de utilizare a produselor igienico-sanitare și a echipamentelor de curățenie, sunt instruiți periodic și semnează fișele SSM și citesc etichetele substanțelor chimice. De asemenea, asigurați-vă ca preșul de protecție de la intrare în permanență curat, oricât ar fi de banal, este extrem de util și folositor.

5. Desfășurarea activității fără răbdare

Decaparea, curățarea în profunzime și refinisarea unei pardoseli se numără, de obicei, printre lucrările dificile pe care le efectuează o firmă specializată contractual. Este un proces complicat, cu o mulțime de riscuri și de erori ce pot fi făcute de un personal necalificat corespunzător. Greșelile menționate deja anterior de la punctul 1 la punctul 4 pot apărea și în acest proces. Alte probleme obișnuite implică lipsa de răbdare, operațiuni desfășurate în secțiuni prea mari (mai degrabă decât secționarea în zone mai mici), și nepermiterea unor timpi de așteptare suficienți în timpul procesului repetitiv de aplicare și îndepărtare a soluțiilor speciale.

Sfat Total Clean: Urmăriți respectarea procedurilor adecvate de decapare/refinisare și asigurați-vă că operatorii de curățenie le respectă cu strictețe. Răbdarea, grija, responsabilitate și atenția sunt atribute esențiale în procesul de curățenie.

6. Nerespectarea sesiunilor de instruire periodice

Există o cheie pentru a rezolva aproape toate greșelile comune de îngrijire a pardoselilor în general, iar aceasta este pregătirea adecvată a personalului. Cea mai întâlnită greșeală pe care o fac firmele de curățenie, este că nu au un program de inițiere clar conturat cu recurența adecvata, pentru care întreaga echipa să primească în mod regulat instruirea necesară în utilizarea echipamentelor, soluțiilor și a proceselor de curățenie. Fiecare suprafață necesită un anumit fel de întreținere de rutină, periodică sau reparatoare. În general, echipele de operatori care se ocupă de întrețineri zilnice ar trebui să aspire covorașele de protecție, să îndepărteze praful și impuritățile și abia după aceea să spele pardoselile cu un mop din microfibră. Mai rar, dar totuși în mod regulat, majoritatea pardoselilor dure au nevoie de lustruire sau polishare pentru întreținerea luciului și spălare profundă pentru a îndepărta zgârieturile vizibile și murdăria acumulată.

Există intervenții restaurative (anuale de regulă), care variază în funcție de tipul de suprafață, iar acestea includ operațiuni precum lustruirea cu diamant a unei podele de piatră sau ecranarea și refinisarea podelelor din lemn.

Prestatorii de servicii de curățenie au contractual sarcina, de a crea un program de curățenie pentru fiecare dintre clienții săi. Acestea trebuie să fie personalizate, deoarece nevoile pot varia de la clădire la clădire, de la un spațiu la altul, în funcție de foarte mai mulți factori precum: mediul, destinație, gradul de utilizare, trafic, activitatea desfășurată și tipul suprafeței.

Nimic altceva nu trimite un semnal mai puternic că o clădire este curată, ca niște podelele strălucitoare. Dacă faceți greșeli în îngrijirea pardoselilor, atunci fiți siguri că partenerii dumneavoastră vor observa și își vor face o impresie, fie că vrem sau nu acest lucru. Asigurați-vă că personalul dumneavoastră sau compania de curățenie cu care colaborați, au programe incluse de inducție și formare profesională, dar mai ales că abordează aceste greșeli comune cu seriozitate, astfel încât să vă puteți bucura de rezultate de calitate pentru colegii și partenerii dumneavoastră.

Profesionalismul, rigurozitatea și performanța ne definesc, vă puteți convinge și afla mai multe despre noi vizitând website-ul nostru www.totalcleanservices.ro sau puteți consulta ultimele oferte pentru produsele igienico-sanitare vizitând website-ul www.totalclean.ro.

Specialist sisteme de igienă profesională
Cere ofertă acum