Skip to main content

Păstrați pardoselile în siguranță, prin măsurarea rezistenței la alunecare!

Scris la data:

Produse pentru măsurarea rezistenței la alunecare și tracțiunea. Înțelegerea standardelor de coeficient de frecare a podelei.

În mod surprinzător, sau poate nu, scările, rampele, palierele și pardoselile reprezintă principala cauză a vizitelor la camera de urgență, conform datelor recente publicate de Comisia pentru Siguranța și a Produselor de Consum. Ceea ce este, de asemenea, surprinzător este că căderile au afectat toate grupele de vârstă, făcând alunecările, călătoriile și căderile o problemă serioasă de sănătate.

O astfel de problemă ridică întrebarea, de ce sunt pardoselile atât de periculoase și cum devin atât de alunecoase?

În primul rând, este important să înțelegeți că industria pardoselilor nu testează sau etichetează uniform rezistența la alunecare a produselor. Acest lucru duce adesea la situația în care consumatorii să facă, fără să știe, alegeri proaste și incorecte cu privire la tipul de podea potrivit pentru locația lor specifică.

În al doilea rând, producătorii de pardoseli rareori își informează clienții cu privire la modul de curățare adecvată și a produselor ce se recomandă a fi folosite. Acest lucru îl lasă pe consumator să se bazeze pe industria de curățare chimică pentru îndrumare, dar nici acești producători de produse chimice nu testează sau etichetează întotdeauna, efectul produselor lor asupra rezistenței la alunecare.

Multe produse pentru curățarea pardoselilor lasă în urmă o peliculă alunecoasă, care contribuie direct la alunecarea. Studiile indică faptul că, primele 20 de produse de curățare a podelei de uz casnic, au făcut de fapt podelele mai alunecoase decât dacă nu ar fi fost folosite deloc. 

Testarea periodică a rezistenței la alunecare a podelei este cel mai important lucru pe care departamentele îl pot face pentru a determina riscul potențial de alunecare al podelei. Rezultatele oferă informații valoroase și confirmă că aceste suprafețe sunt în conformitate cu standardele.

În 2020, metodele de testare a coeficientului de frecare (COF) umed NFSI B101.1 și B101.3 au definit termenul „rezistent la alunecare” ca fiind o suprafață de trecere care, atunci când este testată conform acestor standarde, este „de tracțiune moderată până la mare”. Privind la standardul de coeficient dinamic de frecare umed (DCOF) B101.3, pasarelele cu tracțiune moderată au un DCOF de 0,30 până la 0,44, în timp ce pasarelele cu tracțiune mare au un nivel DCOF umed de 0,45 sau mai mare. (Vezi tabelul 1)

Rezistența la alunecare pentru îngrijirea podelei Tabelul 1

rezistența la alunecare
parduseala umeda

Cum se măsoară rezistența la alunecare

NFSI a aprobat patru dispozitive portabile de testare pe care directorii din facilități le pot folosi pentru a măsura rezistența la alunecare a podelelor. Se numesc tribometre și pot fi folosite pentru a măsura coeficientul. Spre deosebire de trecut, unde măsurarea rezistenței la alunecare era un exercițiu tehnic și greu de finalizat, tribometrele de astăzi sunt complet automatizate și sunt la fel de simplu de utilizat ca și apăsarea unui buton.

Unul dintre cele mai populare tribometre este TRACSCAN 2.0. Tehnologia din spatele echipamentului a fost dezvoltată inițial în anii 1990 de către NFSI, în parteneriat cu o firmă de inginerie germană și a fost numită Universal Walkway Test (UWT). Redenumit ulterior BOT-3000, TRACSCAN 2.0 este tehnologia de generația a cincea și face măsurarea rezistenței la alunecare ușoară, fiabilă și precisă. Alte tribometre aprobate de NFSI includ GS-1 și American Slip Meter (ASM) 825 și 925.

Remedieri pentru tracțiune scăzută

Dacă testele identifică că tracțiunea podelei este scăzută, nu intrați în panică. Majoritatea condițiilor de podea alunecoasă sunt rezultatul filmelor polimerizate care s-au acumulat de-a lungul timpului și creează o peliculă alunecoasă asemănătoare cu ceara, care este invizibilă cu ochiul liber.

Primul pas pe care trebuie să-l facă echipele de curățare a pardoselilor, este să îndepărteze pelicula polimerizată folosind un produs certificat NFSI. Din 2002, NFSI a testat și a certificat produsele și echipamentele de curățare a podelei, cum ar fi autoscrubbere, pentru capacitatea lor de a face podelele mai puțin alunecoase. Astăzi, sunt disponibile sute de produse aprobate de NFSI și servesc drept prim pas în creșterea rezistenței la alunecare a unei podele sau a unei suprafețe.

Înțelegerea standardelor de coeficient de frecare a podelei

Pentru ca un produs de curățare a podelei să devină certificat NFSI, producătorul trebuie să-și prezinte în mod voluntar produsul pentru testare științifică, care se efectuează într-o locație din lumea reală folosind un tribometru aprobat de NFSI.

Produsele sunt testate conform instrucțiunilor producătorului și într-o locație/aplicație specificată de producător. De exemplu, dacă produsul este specificat pentru utilizare pe plăci compozite de vinil lustruit (VCT), atunci va fi testat pe VCT lustruit.

Testarea se face în două etape. În prima etapă, testarea sau evaluarea comparativă este efectuată pe podeaua reală în care va fi utilizat produsul. Podelele „ca atare” coeficientul se măsoară mai întâi utilizând un tribometru aprobat de NFSI.

Pentru faza a doua, produsul de curățare a podelei este aplicat conform instrucțiunilor producătorului pentru cel puțin 30 de zile, după care podeaua în cauză este re-testată cu același tribometru. Dacă la citirile de după se demonstrează că rezistența la alunecare a podelei a crescut cu minim 20 la sută, atunci produsul sau echipamentul de curățare este certificat de NFSI ca High-Traction.

Oamenii se întreabă adesea „de ce NFSI necesită o creștere cu 20 la sută?” Cercetările au arătat că curățarea frecventă folosind doar apă curată poate crește rezistența la alunecare a podelei cu până la 10%. Prin urmare, pragul de 20 la sută a fost stabilit pentru a se asigura că agenții de curățare chimici depășesc apa curată.

În mod alternativ, dacă un producător de produse chimice pentru curățarea podelelor alege să nu-și certifice produsul de către NFSI, își poate testa produsele în laborator prin intermediul NFSI B101.2-2020. 

Standardul oferă o metodă de testare detaliată pe care producătorii o pot folosi pentru a măsura efectul pe care îl are produsul lor asupra rezistenței la alunecare. Secțiunea 7: Interpretarea datelor din standardul B101.2 prevede că:

  1. Un agent de curățare sau un tratament pentru podea este definit ca îmbunătățire a tracțiunii dacă creșterea coeficientului dinamic al frecării umede (DCOF) a fost egală cu sau mai mare de 20 %.
  2. Un agent de curățare sau un tratament pentru podea va fi definit ca îmbunătățire a tracțiunii dacă creșterea coeficientului de frecare static umed (SCOF) a fost egală cu sau mai mare de 20 la sută.
  3. Un agent de curățare sau un tratament pentru podea va fi definit ca tracțiune neutră dacă creșterea DCOF umed a fost egală cu sau mai mare decât zero, dar mai mică de 20 la sută.
  4. Un agent de curățare sau un tratament pentru podea va fi definit ca tracțiune neutră dacă creșterea SCOF umed a fost egală cu sau mai mare decât zero, dar mai mică de 20 la sută.
  5. Un agent de curățare sau un tratament pentru podea este definit ca Reducerea tracțiunii dacă modificarea DCOF umed a fost mai mică decât zero.
  6. Un agent de curățare sau un tratament pentru podea este definit ca Reducerea tracțiunii dacă modificarea SCOF umed a fost mai mică decât zero.
  7. Dacă un detergent sau un tratament pentru podea are un SCOF umed și/sau un DCOF umed în două definiții diferite, produsul va primi cea mai scăzută definiție de tracțiune întâlnită.

Managerii unităților care se întreabă dacă ar trebui să testeze SCOF sau DCOF sunt încurajați să le testeze pe ambele, dacă este posibil. SCOF și DCOF sunt fețe diferite ale aceleiași monede și sunt la fel de valoroase.

Standardul NFSI B101.2-2020 este relativ nou, iar producătorii de produse chimice pentru curățarea podelelor abia acum încep să-și testeze produsele, dar impulsul este promițător pentru industrie. Departamentele de custodie care pot prezenta dovezi că produsele de curățare utilizate în cadrul unității au fost testate pot schimba jocul dacă se iau măsuri legale ca urmare a unei alunecări și căderi.

Litigii de alunecare și cădere în creștere

Un raport recent al Liberty Mutual Insurance din Statele Unite a le Americii, indică faptul că litigiile din accidente de alunecare și cădere sunt în creștere. În 2019, cea mai mare valoare cumulată a verdictelor  juriului s-a ridicat la peste 80 miliarde de dolari în daune. Peisajul răspunderii se schimbă în multe feluri, dar trei aspecte în special au un impact substanțial:

  • Cea mai importantă, este neîncrederea corporativă.

Raportul a continuat spunând că: „Conform unei analize cuprinzătoare a verdictelor juriului, cele mai mari verdicte și maxime sunt returnate în acțiunile de răspundere comercială și de produs. De ce? Neîncrederea corporativă joacă probabil un rol, ceea ce face ca membrii juriilor să simtă mai multă simpatie față de reclamanți vătămați, și să dorească să pedepsească companiile care au cauzat aceste traume. Al doilea factor este legat de creșterea finanțării litigiilor;

  • Pesimismul social și instinctul juriului în favorizarea reclamanților;

Este inutil să spunem că este mai înțelept și semnificativ mai puțin costisitor ca facilitățile să prevină alunecările și căderile, apoi să se confrunte cu costul în creștere al asigurării și riscul de litigii.

Specialist sisteme de igienă profesională
Cere ofertă acum