Skip to main content

Cum alegem mopul corect, pentru a satisface nevoile punctual și pentru a obține un randament maxim

Scris la data:

 Mopurile care minimizează contaminarea încrucișată. Curățarea corespunzătoare menține costurile echipamentelor scăzute 

Îngrijirea pardoselii este considerată una dintre cele mai laborioase și consumatoare de timp sarcini de curățare din industrie. Din fericire, progresele înregistrate de echipamente și tehnologie au ușurat sarcina întreținerii pardoselilor cu suprafețelor dure.

Un exemplu în acest sens este uniunea dintre microfibră și echipamentele de ștergere, care a permis personalului de curățenie să abordeze ergonomia și să îmbunătățească productivitatea. În timp ce costul instrumentelor din microfibră rivalizează cu mopul tradițional din bumbac, longevitatea și caracteristicile de performanță ale microfibrei asigură că echipamentele vor obține o rentabilitate a investiției.

„Microfibrele sunt în general un amestec de 50% poliester și 50% poliamidă, care este nailon”

Microfibra și-a dovedit valoarea ca instrument eficient de curățare de zeci de ani: nu numai că este absorbantă menținând până la de șapte ori greutatea sa în apă, dar acționează ca un magnet pentru a atrage praful și murdăria, făcând-o potrivită atât pentru suprafețe umede, cât și pentru aplicații de ștergere uscată.

„Datorită compoziției sale, a fibrelor microscopice, are o suprafață mai mare și, prin urmare, mai multă capacitate de curățare a suprafețelor. Microfibra are, de asemenea, fibre de poliester încărcate pozitiv și fibre de nailon încărcate negativ care atrag orice se află pe suprafața pe care o curățați.”

Ca rezultat, acțiunea abrazivă a microfibrei și încărcătura negativă pot curăța eficient o suprafață cu puține substanțe chimice sau apă, ceea ce reprezintă un alt plus pentru bugetele și obiectivele de durabilitate ale echipamentelor.

Alegerea unui mop

Mopul corect, Curatenie birouri
cum alegem mopul corect 03

Mopurile din microfibră, sunt cele mai potrivite pentru podele ușor murdare. Aceste instrumente sunt, de asemenea, o alegere bună în spațiile în care contaminarea încrucișată este o preocupare principală.

Cu o multitudine de tipuri și configurații de mop din microfibră de pe piață, alegerea celui potrivit poate fi descurajantă. Se recomandă ca facilitățile să ia în considerare următoarele pentru a ajuta procesul de luare a deciziilor: caracteristicile tehnice, aplicarea de curățare, rata de producție și tipul de pardoseală. Identificarea acestor variabile va ajuta facilitățile să se concentreze asupra instrumentelor adecvate. 

Unele tipuri comune de mop din microfibră includ următoarele:

Mopuri plate – Aceste mopuri pot reține suficientă umiditate, pentru a curăța suprafețe mari și pardoseli puțin murdare. 

Mopuri de praf – Aceste mopuri captează rapid multe particule de praf și vin într-o varietate de configurații. Capetele tăiate sunt o opțiune economică pentru ștergerea prafului general, în timp ce capetele în bucle reduc uzura pentru o durabilitate mai bună. Capetele bucle răsucite sunt foarte eficiente la captarea prafului și rezistă la uzură și desfacere în timpul curățării și spălării.

Mopuri cu tub – Un înlocuitor pentru mopurile din bumbac, aceste mopuri cu tub ridică eficient resturile și scurgerile. Sunt potrivite pentru aproape orice tip de pardosea și pot reține suficientă umiditate pentru a curăța suprafețe generoase. Nu numai că mopurile tubulare rezistă mai mult și au o performanță mai bună, dar nu găzduiesc bacterii care provoacă mirosuri precum mopul din fibre naturale.

„Majoritatea mopurilor plate sunt folosite în spitale, deoarece în domeniul sănătății curățați o suprafață care este deja curată”

Pe lângă mopuri, lavetele din microfibră sunt metoda preferată pentru curățarea și dezinfectarea unei varietăți de suprafețe verticale și orizontale.

Facilitățile ar trebui, de asemenea, să țină cont de faptul că nu toate microfibrele sunt create în mod egal. Cele mai bune produse sunt realizate din fibre extrem de fine, unele măsurând aproximativ 1/200 din lățimea unui păr uman, sau 0,33 microni. Acestea pot elimina în mod eficient 99 la sută din bacterii și unii viruși fără utilizarea de substanțe chimice.

„Pardoselile sunt o suprafețe cu contact ridicat, iar acum există o mulțime de studii care arată că există un potențial transfer al infecției prin podele”

Mopuri care minimizează contaminarea încrucișată

Curățarea corespunzătoare reduce costurile echipamentelor

Lavetele ar trebui să fie pliate în sferturi, permițând operatorilor să le întoarcă pe o parte curată de fiecare dată când se mută într-o nouă sarcină sau zonă. În funcție de dimensiunea pânzei și de tehnica de pliere, acest lucru oferă operatorilor 4 până la 8 părți curate cu care să lucreze. Mai mult, se recomandă utilizarea unei mișcări înainte și înapoi, mai degrabă decât o mișcare circulară, pentru a reduce riscul de contaminare încrucișată. Pentru aplicațiile de ștergere, frecvențele de schimbare a acestora, vor depinde de tipul de superfețe și de factorii de risc implicați.

Unitățile cu risc ridicat, cum ar fi organizațiile de asistență medicală și camerele curate, pot justifica utilizarea microfibrei de unică folosință. Unii dintre partenerii noștri cu activitate în mediul medical, au trecut la utilizarea microfibrei de unică folosință în timpul pandemiei. În schimb, cea mai mare parte a industriei de curățenie comercială se ferește de microfibrele de unică folosință din cauza costului ridicat.

Desigur, nicio discuție despre microfibră și contaminarea încrucișată nu ar fi completă fără a menționa codificarea culorilor. Conform ghidurilor globale de codificare a culorilor, următoarele culori sunt atribuite produselor de curățenie din microfibră pentru a evita transferul bacteriilor și microorganismelor de pe o suprafață sau zonă pe alta:

• Albastru — utilizat pentru sarcini generale de curățare în zone cu risc scăzut;

• Galben – utilizat pentru zone cu risc mediu, cum ar fi chiuvetele și oglinzile toaletelor, zonele de asistență medicală și laboratoarele științifice;

• Verde — utilizat în zonele cu risc ridicat, cum ar fi sălile de masă, cantinele și bucătăriile;

• Roșu – folosit în zone cu risc foarte ridicat, cum ar fi vasele toaletelor și zona dușurilor;

https://clhgroup.co.uk/learning-centre/guides/colour-standards-what-are-the-benefits-of-colour-coding

Curățarea corespunzătoare reduce costurile echipamentelor

Unul dintre cele mai mari beneficii ale microfibrei este durabilitatea acesteia: unele produse reutilizabile pot fi spălate de până la 500 de ori. Dar curățarea corectă a microfibrei poate fi și una dintre cele mai mari provocări.

„Microfibrele reutilizabile sunt mai rentabile decât cele de unică folosință. Dar dacă alegeți reutilizabil, trebuie să vă asigurați că folosiți detergenți specifici, iar temperatura apei mașinii dumneavoastră de spălat este setată corespunzător, astfel încât să îndepărteze în întregime murdăria din microfibre.”

În mod similar, uscătoarele trebuie setate la temperatura corespunzătoare.

mopul corect

În plus, personalul de curățenie nu trebuie să folosească înălbitor sau balsam de rufe. Dacă spălați manual echipamentele din microfibră, consultanții recomandă să utilizați un detergent ușor în apă caldă și să le lăsați să se usuce la aer.

„Când vine vorba de uscarea microfibrei, temperatura nu ar trebui să fie prea ridicată. Microfibrele sunt din plastic, astfel încât se pot arde și se pot deteriora, făcându-le să devină mai puțin eficiente.”

Costul curățeniei

În ciuda provocărilor legate de spălare, mai multe facilități realizează impactul pozitiv al integrării microfibrei în programele de întreținere a pardoselilor. Designul microfibrei nu numai că îmbunătățește colectarea prafului și a resturilor, dar o face cu mai puțin efort, reducând astfel rănile lucrătorilor și crescând ratele de producție.

Când microfibra a fost introdusă pentru prima dată în industria de curățenie în urmă cu aproximativ 20 de ani, era costisitoare. Dar astăzi este mult mai accesibilă, majoritatea lavetelor din microfibră costând mai puțin de un euro.

„Mopurile din bumbac cu sfoară sunt ieftine, motiv pentru care oamenii le folosesc. Dar nu sunt la fel de eficiente și nu există nicio justificare pentru ele. Microfibra are un ciclu de viață mult mai lung, este foarte durabilă, iar caracteristicile sale de curățare sunt mai bune decât alte textile.”

Specialist sisteme de igienă profesională
Specialist sisteme de igienă profesională
Cere ofertă acum