Skip to main content

Sugestii pentru a avea practici durabile, sustenabile și sănătoase de îngrijire a pardoselilor

Scris la data:

Programele de întreținere a pardoselilor sunt adesea unul dintre cele mai costisitoare elemente din bugetul alocat curățeniei al unei companii. Sunt adesea citate pentru impactul lor negativ asupra mediului. Însă tendința continuă către practici mai curate și mai ecologice îi face pe utilizatorii finali să revizuiască rutinele de îngrijire a pardoselilor în efortul de a continua inițiativele de sustenabilitate.

Unii cred că sărind peste substanțele chimice de curățare și a se baza exclusiv pe apă este un pas în direcția cea bună. Produsele de curățare ar trebui să facă întotdeauna parte din rutina zilnică de îngrijire a suprafețelor.

Fără îndoială, este datoria distribuitorilor să educe clienții cu privire la rolul vital al substanțelor chimice de curățare și să risipească mitul că acestea împiedică obiectivele de durabilitate. Acest lucru poate necesita o revenire la elementele de bază pentru a ilustra interdependența substanțelor chimice și a apei în procedurile de curățare a podelei.

„Am inventat chimia de curățare pentru a face apa mai umedă. Detergentul universal sau cel neutru rupe tensiunea superficială a apei, permițându-i să pătrundă în profunzime și să fie mai ușor de îndepărtat.” 

spune Stan Hulin, președintele Future Floor Technology Inc., Oregon City, Oregon.

Un simplu test vizual poate conduce la acestă concluzie, spre exemplu : puneți o picătură de apă pe o bucată de carton, iar apa va curge la suprafață. Introduceți un produs de curățare și schimbările sunt dinamice și evidente.

Când introduci o picătură de detergent neutru în acea picătură de apă, aceasta pătrunde imediat în carton, deoarece tocmai ai crescut proprietățile acelei picături de apă.

În mod similar, în absența substanțelor chimice, apa nu își poate găsi drumul în colțurile și profunzimea pardoselilor unde se poate depune murdăria. Din acest motiv, are aplicații limitate în programele de curățare a podelei.

„Apa ca agent de curățare nu este foarte bună. Puteți trece apa printr-un autoscrubber pentru a ridica praful și particulele uscate, dar s-ar putea să nu elimine reziduurile înglobate sau greu de îndepărtat care aderă la suprafață.”

Într-adevăr, absența substanțelor chimice poate duce la rezultate inconsecvente, de fapt, împingând murdăria în jurul podelei în loc să o îndepărteze. Singurul moment în care are sens să folosești apa singură în scopuri de curățare în mașinile de pardoseală, cum ar fi extractoare sau mașini de spălat automate, este atunci când îndepărtează petele și scurgerile sau clătești podeaua.

După ce am stabilit nevoia de substanțe chimice în procedurile de curățare a podelei, ne putem îndrepta atenția către educarea clienților despre unde și cum se încadrează într-un program de curățare ecologică.

Pentru curățarea zilnică a podelei, experții recomandă promovarea unui produs de curățare neutru, aprobat de producătorul de podele. Tipul pardoselilor vor ajuta, de asemenea, clienții să determine ce produs să cumpere.

„Alcalinitatea sau aciditatea solului va determina pH-ul produsului necesar pentru curățarea acelei suprafețe. Va fi un produs diferit într-un cadru de asistență medicală față de o unitate industrială.”

Suprafețele mai delicate sau colmatate, pot necesita un produs de curățare universal sau de uz general, care este mai mare pe partea alcalină a scalei pH-ului; pe la 8.2. Acizii, care variază de la 0 la 6, nu sunt necesari pentru întreținerea de rutină a pardoselilor.

Atunci când folosesc autoscrubbere pentru curățarea zilnică de rutină sau întreținerea periodică, ar se recomandă să se folosească numai produse de curățare neutre sau de uz general.

„Dacă se folosesc substanțe chimice de decapare sau de degresare, care au un nivel de pH mai ridicat, și se uită/omite schimbarea atunci când efectuează spălarea zilnică de rutină, pardoselile pot fi afectate serios sau chiar distruge. Se pot deteriora și piesele interne ale echipamentelor. Așadar, dacă trebuie să se folosească soluție de decapare sau degresare, personalul trebuie să fie instruit meticulos.”

De asemenea, dorim să subliniem importanța clătirii pardoselilor cu apă, după finalizarea procesului de curățarea, pentru extragerea și îndepărtarea soluției murdare și a tuturor rezidiurilor.

Când se folosesc substanțe chimice, acestea pot pătrunde adânc în crăpăturile podelei și pot provoca acumularea de reziduuri în timp. Detergentul atrage pământul, ceea ce poate duce la pardoseli lipicioase.”

Specialist sisteme de igienă profesională
Cere ofertă acum